

Voorwoord

Voorwoord
En weer zijn we een jaar verder… en als je dan gevraagd wordt om het voorwoord voor weer een jaarverslag te schrijven en je dus gedwongen wordt om terug te kijken dan is mijn eerste reactie ‘poeh, dat was geen makkelijk jaar’.
2022 was helaas niet het jaar van herstel en rust waar we met z’n allen zo naar smachtten. COVID bleef ons de eerste zes maanden achtervolgen en bezighouden. Dit had zijn effect op het verzuim op de afdeling en de rest van de organisatie. Maar er was ook een groot effect op onder andere de financiële situatie in ons ziekenhuis en eigenlijk bij vele ziekenhuizen in heel Nederland. Door hoge aantallen COVID patiënten werden nog steeds operaties en behandelingen uitgesteld. Wat ook niet meehielp was de hoge inflatie, de stijging van de energiekosten en de steeds groter wordende tekorten aan gespecialiseerd personeel. En aan die stijging is vandaag de dag door de onzekere situatie in de wereld nog geen einde gekomen.
Toch zijn er ook weer veel kleine en grote dingen bereikt. Zo werd er in juni ons eigen mooie IC-symposium georganiseerd en zagen we ook, al was dat heel langzaam, herstel optreden van de pittige periode van de afgelopen twee jaren die achter ons lagen.
Na lange discussies zijn in de tweede helft van 2022 eindelijk weer stappen gezet in de locatieprofilering van Gelre en het is echt mooi om te zien welke prominente rol de Intensive care daarin neemt. Dit vind ik kenmerkend voor de Intensive Care, wanneer het nodig is dan nemen wij onze verantwoording. Dit is een houding waar ik trots op ben en waar jullie als team om bekend staan.
Hulde!
Erwin de Kovel
Anke Kröner
intensivist, medisch manager

Erwin de Kovel
bedrijfskundig manager

Albert-Jan Katerberg
afdelingsmanager IC

In het kort

In het kort
153
nieuwe IC opnamen in Zutphen waarvan
11 Covid patiënten
Nadere typering

Nadere typering
Gelre Ziekenhuizen is lid van de samenwerkende topklinische ziekenhuizen (STZ), een teken van het grote aantal opleidingen dat er genoten kan worden, als ook van de ambitie van het ziekenhuis en de medische staf.
Gelre ziekenhuizen biedt als algemeen ziekenhuis medisch specialistische zorg en de daaraan gerelateerde verpleging en verzorging. Gelre ziekenhuizen kent twee ziekenhuislocaties, drie buitenpoliklinieken en een diagnostisch centrum:
- locatie Gelre Apeldoorn en de locatie Gelre Zutphen
- poliklinieken te Lochem, Epe en Dieren
- diagnostisch centrum bij de vroegere locatie Juliana te Apeldoorn

De intensive care afdelingen in de regio Midden-Oost Nederland werken intensief samen. In netwerkverband wordt kennis en expertise gebundeld en uitgewisseld tussen de ziekenhuizen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de behandeling van patiënten zoveel mogelijk plaatsvindt op een IC-afdeling van het vereiste niveau. Ook streven de ziekenhuizen ernaar beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit op de IC-afdelingen.
De afdeling Intensive Care (IC) in Gelre Apeldoorn is gevestigd op de tweede bouwlaag en in Gelre Zutphen op de derde bouwlaag. In Zutphen is de IC gesitueerd op dezelfde afdeling als de CCU, hierdoor ontstaat automatisch een hechte samenwerking. Het ziekenhuis verleent diensten aan een grotere regio, met name in de gemeenten Apeldoorn en Zutphen.
2. Ziekteverzuim

2. Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim bedroeg in 2022 gemiddeld 9,0%. Dat is een afname ten opzichte van 2021.
Ziekteverzuim Intensive Care medewerkers 2013 – 2022
2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ziekteverzuim (%) | 9,0 | 11,5 | 6,68 | 6,94 | 6,36 | 4,5 | 4,5 | 5,3 | 4,5 |
Ontwikkeling verzuim per kwartaal

Meldingsfrequentie per kwartaal

6. ICT

Werkgroep ICT
Nicolas Schroten, Dwight Oostwoud, Annemiek Kemkes, Wim Addink, Lilian Taal en Peter Spronk
Gebruikersinrichting en transitie Hix
Nicolas Schroten, Dwight Oostwoud, Annemiek Kemkes, Wim Addink
Gebruikersbeheer HiX:
Dwight Oostwoud, Annemiek Pijnappel-Kemkes en Wim Addink
Op 25 november 2022 is het Gelre ziekenhuis overgegaan van de ziekenhuisinformatiesystemen SAP en Metavision naar HiX. Door deze overgang wordt er nu gewerkt met één informatiesysteem in het hele ziekenhuis, waardoor overdracht van patiëntgegevens voor de gebruiker nu makkelijker en inzichtelijker is geworden. De livegang naar HiX is soepel verlopen, al zijn er nog een aantal onderdelen die nog verder uitgewerkt of aangepast moeten worden, zoals de dubbel controle van parenteralia en de koppeling met infuuspompen. Op de locatie Apeldoorn zijn in oktober 2022 de nieuwe infuuspompen van B.Braun in gebruik genomen, locatie Zutphen volgt in voorjaar 2023. In HiX kan een koppeling gemaakt worden met de infuuspompen van Braun, die is in ontwikkeling en wordt in 2023 verder uitgewerkt en gerealiseerd.
Het overgaan van Metavision naar HiX op de IC heeft ervoor gezorgd dat de werkgroep PDMS/ICT is uitgebreid in leden. De werkgroep bestaat nu uit twee onderdelen, databeheer en gebruikersbeheer. De taakverdeling binnen deze onderdelen wordt in 2023 verder uitgewerkt.
Voor een optimale functionaliteit van HiX zijn op de IC in 2022 alle bedzijdige computers vervangen. Ook zijn er in de medicijnruimte en bij de buizenpost extra barcodeprinters gekomen, waardoor er in elke ruimte de mogelijkheid is om orderstickers en patiëntstickers uit te printen. De schipholborden in de teampost zijn opnieuw ingesteld en deze vervangen nu het afdelingsbedbezettingsoverzicht die eerder op een whiteboard geschreven stond.
Databeheer IC
Lilian Taal en Peter Spronk
Er werd zeer veel tijd geïnvesteerd om de organisatie duidelijk te maken dat continuering van Metavision náást Hix de beste oplossing zou zijn. Reden waarom veel ziekenhuizen ook voor die oplossing hebben gekozen. Helaas bleek gedurende het jaar dat de bestuurders een ander besluit namen voor een “best-of-suite” systeem in plaats van optimale ondersteuning van specifieke deelsystemen volgens het “best-of-breed” principe. Dat heeft grote consequenties voor de IC-afdeling door opofferen van optimale functionaliteit, kwaliteits-evaluatie, kosten-bewaking en innovatie en ontwikkeling. De gebruikers op de werkvloer merken hier alleen indirect iets van, want deze processen gebeuren allemaal “onder water” in de computersystemen. Vanwege de voorbereiding van de overgang naar HIX is een analyse gedaan op de functionaliteiten van het PDMS en datastructuur binnen de IC en wat de impact zou zijn van deze overgang.
Samen met het Projectteam Data Gedreven Werken is onderzocht hoe we op een toekomstbestendige manier data betrouwbaar kunnen extraheren vanuit HIX naar het data-integratie-platform SAS en vervolgens die data kunnen analyseren om te kunnen gebruiken op de werkvloer en voor kwaliteits-evaluatie, kostenbeheersing en innovatie.
Hiervoor is alle beschikbare data vanuit eerdere systemen overgezet naar een ander platform zodat het te gebruiken is binnen SAS Studio. Vanwege de conversie van data vanuit Metavision naar HIX heeft Lilian het conversie team ondersteund door middel van het schrijven van scripts en aanleveren van inhoudelijke informatie. Helaas blijkt ondanks de inspanningen van vele specialisten ook díe data niet optimaal toegankelijk in de nieuwe situatie en is de beloofde koppeling tussen Hix en data-platform nog verre van optimaal met een groot aantal fouten die lastig oplosbaar blijken.
Dit zal in 2023 verder opgepakt worden waarna gestart kan worden met het opnieuw bouwen van de functionaliteiten die we hadden vóór de transitie. Een flink complicerende factor is versie 6.3 van Hix die werd geïmplementeerd. Dat is weliswaar de nieuwste versie, maar die bevat nog veel fouten en is slechts in een enkel ziekenhuis nu in de praktijk gebruikt. Dit alles betekent dat we naar verwachting 2-3 jaar bezig zullen zijn alvorens we weer het grootste deel van de met Metavision bekende functionaliteit terug zullen hebben.
7. Wetenschappelijk onderzoek

7. Wetenschappelijk onderzoek
Peter Spronk, Marnix Kuindersma, Marleen Flim, Ingrid van Iperen, Marjolein Jansen , José Hofhuis
Onderzoek op onze IC uitgevoerd in 2022
Rephagia; Toepasbaar maken van het Rephagia systeem voor evaluatie van slikstoornissen op de IC
- IOPI; Valideren van een systeem om de tongkracht te meten bij IC patiënten
- LAST-Meter; ontwikkeling en implementatie van een ‘nieuw’ instrument voor de evaluatie van door patiënten ervaren “Last” bij patiënten op de post-IC poli. Na de implementatie in meerdere ziekenhuizen zal een retrospectieve evaluatie van dit instrument plaats vinden
- TRISTARDS studie: Een internationale commerciele trial naar het effect van trombolytica (rtPA) op COVID-19 geassocieerde ARDS
- Bedfiets studie; Effect van visuele stimulatie op motivatie om te fietsen
- Handknijpkracht studie; kijken naar de betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid van een nieuw soort handknijpkrachtmeter (de K-force)
- Buitenruimte onderzoek; de meting voor de komst van de tuin naar de huidige pauze situatie, werktevredenheid en burn-out symptomen
- Retrospectieve studie naar effect LMWH en anti-Xa spiegels
- IC-MOVE: project voor de ontwikkeling van een 3D camera mobilisatie-game voor bedlegerige IC patienten
- Onderzoek door HBO-V studenten; buitenruimte onderzoek en tongkrachtmeting bij gezonde volwassenen
- De invloed van het geven van thiamine op een delier op de IC in samenwerking met de afdeling IC&Research van de universiteit van Belfast
- CAPA 2.0 studie naar incidentie invasieve aspergillose bij COVID-19
- Onderzoek naar het effect van vaccinatie-status op IC-ligduur en ziekenhuis-verblijfsduur bij COVID-19 patiënten in samenwerking met andere IC’s in de MONICO IC-regio
- PILADYS studie, onderzoek naar het gebruik van PDE3-remmers bij sepsis met een verhoogd lactaat in samenwerking met het Deventer Ziekenhuis
Expertise Centrum voor Intensive Care Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA)
De werkgroep wetenschappelijk onderzoek IC ondersteunt het Expertise Centrum voor Intensive Care Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA) en heeft in 2022 diverse onderzoeksactiviteiten uitgevoerd. Het doel van deze onderzoeksprojecten was om de kwaliteit van de zorg op de IC te bevorderen, door o.a. het toepassen van technieken en behandelingen te evalueren. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in Nederland (regionale refereeravond, IC-Gelre symposium, wetenschapsymposium Gelre, topics-in-IC) en daarbuiten (IC congres Manchester, Internationale Wereld congres voor slikstoornissen).
Actieve studies uit 2022 die duidelijk gelinkt zijn aan ExpIRA zijn bijvoorbeeld de LAST-meter, het meten van tongkracht en de studies gericht op revalidatie tijdens IC opname.
Highlights
Dagen om nooit te vergeten…
In juni organiseerden we vanuit de werkgroep research, met ondersteuning van andere IC collega’s weer het congres ‘een dag om nooit te vergeten’ en een extra, internationale, congresdag als afscheidssymposium voor José Hofhuis. Het congres met zowel plenaire voordrachten als interactieve workshops was weer een groot succes met enthousiaste reacties van de deelnemers.
De eerste research heidag
24 november hebben we de eerste research hei dag georganiseerd waarbij werd gesproken over o.a. profilering en samenwerking binnen de regio, de visie m.b.t. ExpIRA en de communicatie/samenwerking binnen de afdeling.
Faciliterende functie
Vanuit de kerngroep research werd ondersteuning geboden aan diverse projecten binnen de IC. Hierbij valt te denken aan wetenschappelijk onderzoek door ANIOS, master studenten of IC practitioners en CAT’s van IC-cursisten.
Vertegenwoordiging IC in Gelre-brede commissies
Marleen Flim en Peter Spronk zijn lid van de WAR. De WAR is een strategische partner bij het neerzetten van wetenschappelijk onderzoek binnen Gelre en beoordeelt ook interne subsidieaanvragen.
Ingrid van Iperen en Marleen Flim zijn onderdeel van het Gelre netwerk ‘verpleegkundig en paramedisch onderzoek en EBP’.
Voordrachten op congressen in 2021
Peter Spronk:
- Thirst in the ICU. Critical Care symposium, Manchester 2022
- Gaming in the ICU. Critical Care symposium, Manchester 2022
- New developments on dysphagia in the ICU. ESSD meeting, Leuven, Belgium
- Rouwverwerking op de IC. Workshop met Diana Enfield. FCIC dag, Breda
José Hofhuis:
- How to translate patient experiences of ICU patients to delivery of care? afscheids-symposium juni 2022
Marnix Kuindersma:
- Infections in COVID-19 era. 18th annual critical care symposium Manchester,
Marleen Flim en Ingrid van Iperen:
- Workshop interactive gaming “dag om nooit te vergeten”, Apeldoorn Juni.
Marleen Flim:
- Measuring thirst in the ICU. EfCCNa Utrecht, september Europees congres voor IC verpleegkundigen
Overzicht wetenschappelijk onderzoek: publicaties in 2022
- Characteristics and outcome of COVID-19 patients admitted to the ICU: a nationwide cohort study on the comparison between the first and the consecutive upsurges of the second wave of the COVID-19 pandemic in the Netherlands. Dongelmans DA, Termorshuizen F, Brinkman S, Bakhshi-Raiez F, Arbous MS, de Lange DW, van Bussel BCT, de Keizer NF; Dutch COVID-19 Research Consortium. Ann Intensive Care. 2022 Jan 13;12(1):5. doi: 10.1186/s13613-021-00978-3
- Time to Tailor the One-Size-Fits-All Approach? Kuindersma M, Spronk PE. Am J Respir Crit Care Med. 2022 Feb 15;205(4):479-480. doi: 10.1164/rccm.202110-2317LE
- Warnar C, Faber E, Katinakis PA, Schermer T, Spronk PE. Electrolyte monitoring during regional citrate anticoagulation in continuous renal replacement therapy. J Clin Monit Comput. 2022 Jun;36(3):871-877. doi: 10.1007/s10877-021-00719-8. Epub 2021 May 15. PMID: 33991270.
- Don’t stand there, but deliver tailored ICU rehabilitation services. Spronk PE. Acta Anaesthesiol Scand. 2022 Mar;66(3):305-306. doi: 10.1111/aas.14016
- Prognostication using SpO2/FiO2 in invasively ventilated ICU patients with ARDS due to COVID-19 – Insights from the PRoVENT-COVID study. Roozeman JP, Mazzinari G, Serpa Neto A, Hollmann MW, Paulus F, Schultz MJ, Pisani L; PRoVENT-COVID Collaborative Group. J Crit Care. 2022 Apr;68:31-37. doi: 10.1016/j.jcrc.2021.11.009
- Comparison of outcome and characteristics between 6343 COVID-19 patients and 2256 other community-acquired viral pneumonia patients admitted to Dutch ICUs. Brinkman S, Termorshuizen F, Dongelmans DA, Bakhshi-Raiez F, Arbous MS, de Lange DW, de Keizer NF; Dutch COVID-19 Research Consortium. J Crit Care. 2022 Apr;68:76-82. doi: 10.1016/j.jcrc.2021.12.007
- Association between early cumulative fluid balance and successful liberation from invasive ventilation in COVID-19 ARDS patients – insights from the PRoVENT-COVID study: a national, multicenter, observational cohort analysis. Ahuja S, de Grooth HJ, Paulus F, van der Ven FL, Serpa Neto A, Schultz MJ, Tuinman PR; PRoVENT-COVID Study Collaborative Group* ‘PRactice of VENTilation in COVID–19’. Crit Care. 2022 Jun 1;26(1):157. doi: 10.1186/s13054-022-04023-y
- Measuring thirst distress of patients in the intensive care unit. Flim M, Hofhuis J, Spronk P, Jaarsma T. Nurs Crit Care. 2022 Jul;27(4):576-582. doi: 10.1111/nicc.12719
- Nephrotoxicity of continuous amphotericin B in critically ill patients with abdominal sepsis: a retrospective analysis with propensity score matching-authors’ response. Geersing TH, Franssen EJF, Spronk PE, van Kan HJM, den Reijer M, van der Voort PHJ. J Antimicrob Chemother. 2022 Jul 28;77(8):2309-2311. doi: 10.1093/jac/dkac203
- Co-infection and ICU-acquired infection in COIVD-19 ICU patients: a secondary analysis of the UNITE-COVID data set. Conway Morris A, Kohler K, De Corte T, Ercole A, De Grooth HJ, Elbers PWG, Povoa P, Morais R, Koulenti D, Jog S, Nielsen N, Jubb A, Cecconi M, De Waele J; ESICM UNITE COVID investigators. Crit Care. 2022 Aug 3;26(1):236. doi: 10.1186/s13054-022-04108-8
- Mental health-related quality of life is related to delirium in intensive care patients. Hofhuis JGM, Schermer T, Spronk PE. Intensive Care Med. 2022 Sep;48(9):1197-1205. doi: 10.1007/s00134-022-06841-8
- Variation in communication and family visiting policies in intensive care within and between countries during the Covid-19 pandemic: The COVISIT international survey. Tabah A, Elhadi M, Ballard E, Cortegiani A, Cecconi M, Unoki T, Galarza L, Rosa RG, Barbier F, Azoulay E, Laupland KB, Kai NSY, Ostermann M, Francois G, De Waele JJ, Fiest K, Spronk P, Benbenishty J, Pellegrini M, Rose L; COVISIT contributors. J Crit Care. 2022 Oct;71:154050. doi: 10.1016/j.jcrc.2022.154050
- Comparison of patient characteristics and long-term mortality between transferred and non-transferred COVID-19 patients in Dutch intensive care units: A national cohort study. Wortel SA, Bakhshi-Raiez F, Termorshuizen F, de Lange DW, Dongelmans DA, de Keizer NF; Dutch COVID-19 Research Consortium. Acta Anaesthesiol Scand. 2022 Oct;66(9):1107-1115. doi: 10.1111/aas.14129
- Resolving the Microbial Burden with Tailored Immune Modulation in COVID-19 ARDS? Kuindersma M, Spronk PE. Am J Respir Crit Care Med. 2022 Nov 7. doi: 10.1164/rccm.202210-1928LE
- Sieswerda E, Bax HI, Hoogerwerf JJ, de Boer MGJ, Boermeester M, Bonten MJM, Dekker D, van Wijk RG, Juffermans NP, Kuindersma M, van der Linden PD, Melles DC, Pickkers P, Schouten JA, Rebel JR, van Zanten ARH, Prins JM, Wiersinga WJ. The 2021 Dutch Working Party on Antibiotic Policy (SWAB) guidelines for empirical antibacterial therapy of sepsis in adults. BMC Infect Dis. 2022 Aug 11;22(1):687. doi: 10.1186/s12879-022-07653-3. PMID: 35953772; PMCID: PMC9373543.
- Thirst in adult patients in the intensive care unit: protocol for a scoping review. Flim M, Rustøen T, Blackwood B, Spronk P.BMJ Open. 2022 Nov 29;12(11):e063006. doi: 10.1136/bmjopen-2022-063006
- Dysphagia in Intensive Care Evaluation (DICE): An International Cross-Sectional Survey. Spronk PE, Spronk LEJ, Egerod I, McGaughey J, McRae J, Rose L, Brodsky MB; DICE study investigators. Dysphagia. 2022 Dec;37(6):1451-1460. doi: 10.1007/s00455-021-10389-y
- Resolving the Microbial Burden with Tailored Immune Modulation in COVID-19 Acute Respiratory Distress Syndrome? Kuindersma M, Spronk PE. Am J Respir Crit Care Med. 2023 Feb 15;207(4):494-495. doi: 10.1164/rccm.202210-1928LE
- Practice of Awake Prone Positioning in Critically Ill COVID-19 Patients-Insights from the PRoAcT-COVID Study. Stilma W, Valk CMA, van Meenen DMP, Morales L, Remmelzwaal D, Myatra SN, Artigas A, Neto AS, Paulus F, Schultz MJ; PRoAcT–COVID Collaborative Group. J Clin Med. 2022 Nov 26;11(23):6988. doi: 10.3390/jcm11236988
Doelen voor 2023
- Voortzetten van de continuïteit en verder verbeteren van de organisatie en overlegstructuur van de werkgroep research.
- Ambities van werkgroepleden meer concreet maken
- Verder uitbouwen van profilering en bestendiging van expertisecentrum ExpIRA.
- Optimalisatie van de training van de ademhalingsspieren met een adaptief interactief spel bij gehospitaliseerde patiënten, onder andere in samenwerking met Wakeforest University, Winston-Salem (NC), USA.
- Doorgaan met het ontwikkelen van spellen bij IC-patiënten.
- Het meten van ervaren mate van “Last” bij ICU patiënten vóór de IC opname (retrospectief) en 3 maand na ontslag; ontwikkeling van een vragenlijst
- Eigen FEES scope aanschaffen inclusief bijbehorende scholing om zelf dysfagie te kunnen beoordelen en samen met afdeling KNO en logopedie een Gelre slikcentrum opstarten
- Aanzet gerandomiseerde studie gebruik amfo-B bij fungale infecties verder concretiseren
- Deelname aan gerandomiseerde CONFIDENCE studie naar gebruik long echografie bij ontwateren op IC
- Studie naar het effect van pharyngeal electrical stimulation (PES)
- IC-move project in samenwerking met het Erasmus MC: testen van een systeem met 3D camera met een aantal games t.b.v. de revalidatie van IC patiënten
- Betere samenwerking niet WMO-plichtig onderzoek in de regio (MONICO)